Wednesday, May 8, 2013

haalariwappuhöpsöt

oon vähän huono haalarityyppi, en oikeen osannut pitää niitä niin ku ois pitäny ja mulla ei oo yhtään haalarimerkkii ommeltuna! haa! kuvassa kanssani Krista ja kuvan otti muistaakseni Milla! :--)

hihiiii! krista kuvasi

Niina, Sofia, Laura, Senni, Katarina, Krista. (kuvajournalisteja Senni, minä, Krista)


Loppuun täytyy vielä todeta, etten olisi milloinkaan uskonut, että vielä jonakin päivänä itsekin kuulun tuohon haalarikansaan. Turussa haalarityyppejä näki aina paljon ja se oli jotenkin outoa. Ne oli tosi vieraita ja hassuja, jotenkin omituisia rällästäjiä, jotka vaan oli tosi humalassa. En todellakaan vuosi sitten (vaikka ylioppilas-nimike olikin tiedossa) olisi osannut ajatella et hitto, vuoden päästä oon Sorsapuistossa muutaman kymmenen muun oranssihaalarisen kanssa hillumassa yo-lakki päässä!
Ja joo, oli siinä yhteenkuuluvuuden tunnetta ainakin.

8 comments:

K said...

Oi miten söpö postaus! :3 Haalarivappu oli kiva. En miekään aavistanu viime vappuna, että tämän vapun viettäisinkin Sorsapuistossa ;)

usva said...

Hei!
Löysin tänne kun etsin kuvajournalismin opiskelijoita Tampereelta. Oon itse hakemassa juuri sinne tänä vuonna (eli alle viikon päästä huuuuuu) ja mietin, voisitko kertoa vähän kuvajournalismin opiskelusta! Onko opiskelu ollut mielenkiintoista, onko odotukset täyttyneet? Opetetaanko kuvallista puolta riittävästi ja monipuolisesti? Oliko sun mielestä vaikea päästä sisään? Olitko tyytyväinen ennakkotehtäviin?
Kiitos, jos jaksat vastata :>

hildur katarina limén said...

Kride, niiiin! Hiii, hyvä, että sä otit kuvia sieltä! :--)

Usva hei! Ihana kiitos kommentista. Muistan itsekin etsineeni kuvajournalstin opiskelijoita Bloggerin kautta, mutta en muista löytäneeni! Ja muuten, tuo Kridelektrik on myös kuvajournalisti, ehkä säkin Krista voisit sanoa oman kommenttisi? :>

Ensiksi täytyy todeta, että tää eka vuosi on mennyt perusopinnoissa, jotka on olleet lähes tulkoon samat (poikkeuksena kieliopinnot) kuin journalistiikan opiskelijoilla. Joten jos hait journalistiikan puolelle ja pääset sinne sisään, muttet kuvajournalismiin, niin kannattaa tulla vuodeksi journalistiikan puolelle ja kokeilla joko yhteishaun kautta uudelleen TAI (!) sivuainevalinnan kautta, jonka kautta valitaan kolme uutta opiskelijaa, jotka on suorittaneet nuo journalistiikan perusopinnot. :--)

hildur katarina limén said...

Nyt keväällä on ollut kuvajournalismin historia ja tulevaisuus -luentosarja, joka on ollut kyllä todella mielenkiintoinen! Siinä on ollut kiinnostavia eri aiheita (sotakuvaus, katukuvaus, etiikka, tekniikan ja lehtikuvan kehitys) ja nyt on alkanut myös kameratyöskentelyn perusteet, joka on myös tuonut uutta. Oon käynyt lukion kuvauskurssit ja pari muuta kuvauskurssia jossain nuorten toimintapaikoissa (Turussa nuorten toimintatalo tms Vimma) ja ne on aina olleet ihan samanlaisia. Täällä kuitenkin mentiin hitusen syvemmälle esim. valotuksen mittaamisessa, tarkennuksessa, syväterävyydessä, valossa ja jopa salamaopetusta heti "alkeiskurssilla", johon osallistuvat myös kaikki journalistiikan opiskelijat. En ole itse tunneille päässyt osallistumaan, mutta Krista on käynyt siellä, ehkä hän voi kertoa enemmän niistä. Tiedän vaan, että on ollut monipuolisia harjotuksia ja odotan innolla tulevia kesätehtäviä!

Ensi syksynä alkaa todellinen kuvaaminen (+ taitto) kun ruvetaan tekemään Utainta (http://utain.uta.fi/) ja Katsetta (http://katse.uta.fi/), jotka molemmat on kyllä tosi hyviä lehtiä. Odotan sitä todella innolla. :---)! Täytyy todeta, että vihdoinkin on paikka, jossa tykkään olla ja opiskella. Vaikka onhan tää eka vuosi ollut hämmentävä ja rankka just senkin vuoksi, kun kaikki on niin uutta ja ihmeellistä!

Miinuksena vain se, että itse koen joidenkin pakollisten kurssien (esim. puheviestinnän perusteet) suorittamisen tylsäksi ja tarpeettomaksi. Mieluiten vaan kirjoittaisin ja kuvaisin! Vaikka onhan puheviestintäkin mielenkiintosta toki. Ja sitten se on ollut vähän harmi, ettei kuvaajat pääse osallistumaan tv- ja radiokursseille, joille journalistiikan opiskelijat osallistuu. (Meillä ilmeisesti menee niin paljon aikaa siihen kuvaamiseen) Itse tosin käytän kaiken energiani mieluusti kuvaamiseen ja uskoakseni liikkuvaa kuvaakin opetetaan meillä tarpeeksi.

Hmm, en oikein osaa sanoa tuohon, että onko tänne vaikea päästä. Minä ja Senni päästiin tänne suoraan lukiosta kuuden joukkoon. Kun taas muut on muistaakseni yrittäneet kaks, kolme kertaa. Ja vielä se, että nyt tänä vuonna taas muuttuivat noi pääsykoejutut, niin en osaa kyllä niistä sanoa mitään.

hildur katarina limén said...

Pääsykokeisiin sain parhaan vinkin valmennuspäivästä (jota ei nyt järjestetä juuri ton uudistuksen vuoksi), että pääsykokeissa olevissa piirustustehtävissä kannattaa miettiä mitä tulee aiheesta ensimmäisenä mieleen ja sitten hylätä se (koska todennäköisesti kaikki muut ajattelee ensimmäisenä samaa, esim. piratismi -> piirrän pääkallon) tai kääntää koko aihe ympäri. Ja jokaiseen kohtaan yritin kirjoittaa jotakin asiantuntevasti, vaikka en ihan kaikkea tietty tiennytkään :--)

Olin ihan tyytyväinen ennakkotehtäviin. Silloin oli aiheena mm. autojen yhteiskunta (alaotsikkona ihmiset autojen yhteiskunnassa) ja käänsin sen päälaelleen, autojen yhteiskunta jossa ihmisiä ei ole vaan autot representoivat ihmisiä suoraan siinä. Millaiset ennakkotehtävät sä olet tehnyt? Löytyykö ne sun blogista? Oon utelias :b

Paljon tsemppiä ja ripaus onnea pääsykokeisiin! Ei kannata lamaantua eikä hätääntyä, vaikka siellä on hirmuisesti ihmisiä parveilemassa pääsykoepäivänä.

Luota itseesi ja luovuuteesi! On aina jotain, mitä sinä keksit ja muut ei. :---) <3

Kerro sitten, miten meni. Ootko sä muuten hakenut muuallekin opiskelemaan valokuvausta? Meenkin tutkimaan sun blogia, toivottavasti vastauksista oli jotain apua!

hildur katarina limén said...

Tulipas sepustus! :--D

usva said...

Kiitos, olipa ihanan perusteellinen vastaus! :----)
Opiskelu kuulostaa aika samanlaiselta kuin kuvittelinkin nettisivujen ja yleisten käsitysten perusteella. Mun mielestä tuo vaikuttaa mukavan monipuoliselta ja perusteelliselta, vaikka tietysti monipuolisuus tarkoittaa myös sitä että joukkoon mahtuu sitäkin mistä ei tykkää. Nyt tuntuu että haluaisin tuonne vieläkin enemmän!

Mä en ole itse asiassa vielä ihan varma ennakkotehtävistäni! Intohimo-kuvat sain helposti aikaan ja oon tyytyväinen niihin, mutta työn sankari, ääh. Mietin vaan lähinnä sitä että hakeeko ne sellasta jotain tosi persoonallista, ironista ja kriittistä analyysiä nykypäivän sankaruudesta vai pärjääköhän peruspositiivisella ja monipuolisella ilmaisulla. Toisaalta tuntuis tyhmältä tehdä tahallaan jotain äärimmäisen raflaavaa koska se ei oikein kuulu mun tyyliin ja mielestäni on tärkeää tehdä myös työt jotka on omaa tyyliä ja joiden takana seisoo mielellään... Ja siis niitä kuvia ei ainakaan vielä löydy mun blogista!

Oon hakenut myös Lahteen muotoiluinstituuttiin valokuvaan. Kuitenkin kuvajournalismi tuntuisi vahvemmalta vaihtoehdolta sinänsä, että oon myös erittäin innostunut kirjoittamisesta ja ylipäätään melko tiedonjanoinen ja analyyttinen. Ja se tuntuu paljon varmemmalta työllistymisen kannaltakin - se ei ole niin vapaata taiteilua sentään. Lisäksi mä yleensä kuvaan aitoja tilanteita ja etsin aiheeni huomaamalla, mikä tuntuu ominaiselta journalismiin. :)

Jee, kiitos pääsykoevinkeistä! Mä en ole ollut vielä ikinä yliopiston pääsykokeissa joten vähän jännittää, mutta koen kyllä että olen sisäistänyt aineiston melko hyvin ja toivon että pärjään.

Miten tämä pääsykoesysteemi muuten on siis muuttunut? Itse en katsonut kokeita tai hakuehtoja viime vuonna niin en oikein tiedä muutoksesta.

hildur katarina limén said...

Hiii, vähän innostuin kirjoittamaan ja Blogger ei edes suostunut lähettämään tuota koko tekstiä yhdessä kommentissa! :--D

Joo, itse hain alun perin nimenomaan kuvajournalismiin (vaikka muuallekin hain valokuvausta, Taik + Turun taideakatemia ainakin muistaakseni, mutta niihin en tehnyt edes ennakkotehtäviä, kun kun löysin asunnon Tampereelta ja päätin keskittyä vaan kuvajournalismiin), koska halusin oppia tekniikan (jostain syystä koen, että meillä opiskellaan tekniikkajuttuja enemmän kuin taidekouluissa, vaikka tälle ei oo mitään näyttöä ainakaan vielä. Tai siis, en ole koskaan opiskellut taidekoulussa valokuvausta, en tiedä siitä muuta kuin kuulopuheita ja siinä se. Enkä edes vielä ole kunnolla päässyt meidänkään opetukseen sisään, kun olen vasta vuoden verran ollut täällä :D), lisäksi halusin kirjoittaa myös sekä koen, että kuvajournalismin tutkinnolla työllistymismahdollisuudet on paremmat kuin ihan vain taidevalokuvaajalla. Ajattelin, että tällä koulutuksella tuplaan mahdollisuuteni. Täältä valmistuttuani (toivottavasti :D) hallitsen tekniikan, salamakuvauksen, dokumentaarisen kuvauksen, uutiskuvauksen, henkilökuvauksen ja mulla on valmiudet toimia kirjoittavana kuvaajana. Lisäksi mietin, että näitä juttuja voin hyödyntää myös omissa vapaaehtosissa taidevalokuvaprojekteissa, joita voi sitten tehdä kaiken ohella. :>

Tiedonjanoisuus ja analyyttisyys kuulostaa hyvältä! c: Mut ajoi ylipäätään journalismin pariin uteliaisuus, toimittajana saa kysyä kysymyksiä ja udella, kuvaajana saa tallettaa kaikki jännät paikat, jonne ei muuten pääsisi ja tuoda ne julki. Ja toisaalta myös kiinnostaa hirmuisesti toimia yhteiskunnallisena vaikuttajana. Toki taidekuvat vaikuttavat myös ehdottomasti, mutta taidekuvat saattavat päätyä vain vähemmistön silmille, kun taas lehtikuvat ovat suurien massojen katseltavina.

Olis todella kiinnostavaa nähdä noita sun kuvia joskus! Julkaise palautuksen,pääsykokeen jälkeen blogissa, jos susta tuntuu siltä? :--) Varmasti monipuolisella ilmaisulla pärjää. En usko, että ne hakee mitään järisyttävän erikoista, vaan oivaltavaa kehityskelpoista ja joista sun into ja kiinnostus oppia näkyy. (Tosin täytyy sanoa vielä se, että en ole nähnyt kuin omani ja Kristan ennakkotehtävät :D)

Se pääsykoetilanne on todella hämmentävä tai jopa pelottava, kun siellä on niin paljon ihmisiä. Mutta kunhan ei anna sen ihmismassan ahdistaa liikaa. :) (Ja sekin vielä, et suurin osa niistä on niitä journalistiikkaan pyrkiviä!) Lisäksi aika on hankala juttu, monet on kertoneet tuolla että niillä on ihan täysin loppunut aika. Kannattaa siis jotenkin katsoa, että siinä neljässä tunnissa (onkohan se sama aika vielä? En ole varma, sä tiedät varmaan tarkemmin :D) ehtii kirjoittaa kaikkiin kohtiin jotakin. Ja niin, itse ainakin koin, et kaikki tehtävät kannattaa aluksi lukea läpi ja varsinkin ne piirustustehtävät (ja itse näkisin kai, että piirustustehtävät on kuvaajilla tärkeämpiä kuin jokin argumenttianalyysi...mutta en tästä tosin oo varma) jotta ne on siellä mielessä muhimassa kun kirjoittaa muita tehtäviä. :--)

Aikaisemmin oli vain Kuneliuksen Viestinnän vallassa -kirja ja Johanna Sumialan Median rituaalit -kirja. (Sumialan kirja oli vain vuoden, sitä ennen oli Janne Seppäsen Katseen voima, joka luetaan meidän ihan ensimmäisellä johdatuskurssillakin) Ja ilmeisesti nyt on jotenkin monitasosemmat jutut, jos muistan oikein? Ja oli sielläkin siis viime vuonna materiaaleja, joita piti analysoida, joku puhe josta piti tehdä argumenttianalyysi ja sitten kirjan pohjalta analysoida muuten. Lisäksi muuten siellä oli ainakin viime vuonna mainosten analysoimista. Mutta toisaalta, en tiedä mitkä pääsykoekirjat siellä on nyt, joten en oo varma siitä :--)

Sulla oli sun blogissa tosi hyviä kuvia. Varmasti pärjäät hyvin! :>