Sunday, July 29, 2012

Frida Kahlo


Frida Kahlo oli meksikolainen kuvataiteilija (6.7.1907-13.7.1954), joka tuli tunnetuksi lähes inhorealistisista omakuvistaan. Maalauksiinsa hän otti vaikutteita Meksikon alkuperäiskansojen kulttuurista, ja tämän lisäksi hänen maalauksissaan on nähtävissä vaikutteita eurooppalaisesta realismista, symbolismista ja surrealismista. Kahlon 143 maalauksesta 55 on omakuvia, jotka sisälsivät henkilökohtaista symboliikkaa.

Kahlo väitti syntymävuodekseen vuotta 1910, joka tunnetaan Meksikon vallankumouksen vuotena. Kahlo kuoli 1954 ja hänen viralliseksi kuolinsyyksi todettiin keuhkoembolia, mutta yleisesti hänen epäiltiin tehneen itsemurha.

Mielenterveysyhdistys Helmin artikkelin mukaan Kahlo elämässään monia fyysisiä onnettomuuksia, ja siinä väitetäänkin Kahlon traagisen elämän kiinnostavan yleisöä enemmän kuin hänen taiteensa. Lapsena Kahlo sairastui polioon. Vuonna 1925 hän joutui liikenneonnettomuuteen, jossa koulubussi ja  raitiovaunu törmäsivät. Kahlon selkäranka murtui ja lantio rusentui. Wikipedia tietää kertoa tällaisenkin tiedon, että teräspalkki lävisti hänen selkänsä ja tuli emättimestä ulos. Helmin artikkeli kertoo vielä, että vuonna 1953 hänen jalkansa jouduttiin amputoimaan. Kahlon kerrottiin joutuneen elämänsä aikana 32 leikkaukseen. Lisäksi hän kävi läpi useita abortteja ja keskenmenoja.


Tutustuin lähemmin Frida Kahloon ja hänen töihinsä tutustuttuani Pinjaan ja hänen taiteeseensa muistaakseni kesällä 2010. Lainasin kirjastosta Frida Kahlon päiväkirjan/muistikirjan/luonnoskirjan, joka oli todella innostava ja inspiroiva. Se oli värikäs ja täynnä ihania kuvia ja kokeiluja. En enää muista kirjan oikeaa nimeä, mikä on harmi.

Kahlo herätti monumentaalimaalari Diego Rivieran kiinnostuksen maalauksillaan. He menivät naimisiin ja erosivat ja avioituivat jälleen. Kaksi avioliittoa Rivieran kanssa olivat oikullisia ja jopa kaaoottisia. Kahlon rohkea tapa tarttua naisteemoihin teki hänestä 1900-luvun alun feministisen kulttihenkilön. Hän tuki aktiivisesti kommunismia ja oli avoimesti biseksuaali.

2 comments:

Rosa M. said...

Se on toi "Taiteilija Frida Kahlo, paljastava omakuva" -kirja. :) Frida on mun suosikkeja taiteilijoista. <3
Se elokuvakin, jossa Salma Hayek esittää Fridaa, on mainio. Suosittelen jos et ole vielä nähnyt. :)

Ostin juuri Picasson elämäkerran huuto.netistä, luin sitä vähän kyläillessäni kaverin tykönä. Kerrassaan hullu ja sekopäinen mies tuo Picasso.. En malta odottaa, että saan sen kirjan hyppysiini.

Rosa M. said...

Hmm, oli hankala löytää tota suomenkielistä nimeä, mutta käsittääkseni se on juurikin tuo.

Mun Picasso-kirja on Arianna Stassinopoulos Huffingtonin : Picasso - Nero ja paholainen. :)

Lempparikirjoihin lukeutuu ehdottomasti Remarquen Länsirintamalta Ei Mitään Uutta, tajuttoman koskettava tarina sodan pilaamasta sukupolvesta. Luin tän ekaa kertaa ylä-asteella ja tein arvostelun äikäntunnille, tässä joku aika sitten ostin kirjan omaksi ja luin jälleen. Yhtä tunteita herättävä lukukerta kuin viimeksikin. Upeaa!

Toinen suosikkini on Roald Dahlin Oswald Eno, aivan hulvatonta. En ole ikinä nauranut ääneen kirjaa lukiessa, mutta tätä lukiessa kyllä. Dahlin kirjat ja tarinat aikuisille on vähintäänkin yhtä nerokkaita kuin lastenkirjat. Dahl on varmaan ainoa lastenkirjailijana paremmin tunnettu kirjailija, joka oikeasti ei voi sietää lapsia. :D