Friday, July 27, 2012

Hella Wuolijoki



Hella W. (2011) on elokuva suomenvirolaisesta näytelmäkirjailija ja poliitikko Hella Wuolijoesta, joka toimi talvisodan aikana rauhanneuvottelijana Suomen ja Neuvostoliiton välillä. Hän oli äärivasemmistolainen, mikä herätti epäilystä ja pelkoa juuri itsenäistyneessä Suomessa. Jatkosodan aikana hänet tuomittiinkin vankilaan maanpetoksesta. Vankilasta päästyään hän oli Skdl:n kansanedustaja vuosina 1946-1947, ja hän toimi Yleisradion pääjohtajana vuosina 1944-1949.

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat Suomen itsenäistymisen ajoista 1940-luvulle. Elokuva on sujuvampi ja laadukkaampi kuin useimmat näkemäni suomalaiset elokuvat. Hella W. on taidokkaasti kuvattu sekä lavastus ja puvustus ovat todella taidokkaasti toteutettu. Suosittelen ehdottomasti katsomaan tämän, jos Suomen historia kiinnostaa vähääkään tai mikäli haluaa nähdä millaista elämä ylipäätään oli 1900-luvun alussa. Elokuva antaa myös loistavan pintaraapaisun siihen, millainen poliittinen tilanne vasta itsenäistyneessä Suomessa oli. Ehkä yksi parhaimpia näkemiäni suomalaisia elokuvia.



Hella W. herätti minussa suuren kiinnostuksen itse Hella Wuolijokea kohtaan. Wuolijoki syntyi vuonna 1886 Virossa. Vuonna 1904 Wuolijoki muutti Helsinkiin opiskelemaan ja vuonna 1908 hän vaihtoi nimensä Ella Murrikista Hella Wuolijoeksi.  Helsingissä Wuolijoki valmistui ensimmäisenä virolaisena naisena filosofian kandidaatiksi. Opiskelut kuitenkin saivat jäädä syrjään kun piti keskittyä perheen elättämiseen liikenaisena. Liike-elämässä solmitut suhteet osottautuivat hyödyllisiksi poliittisessa toiminnassa.


Välirauhan aikana Wuolijoki kannatti suhteiden ylläpitämistä Neuvostoliittoon. Sodan syttyessä hän pysyi hallitukselle uskollisena, mutta kuitenkin piti yhteyttä venäläisiin. Sota-ajan lakien mukaan tämä oli rikos ja niinpä hänet tuomittiin maanpetoksesta. Vankilasta päästyä Wuolijoki toimi, kuten jo todettua, kansanedustajana. Tämän lisäksi hän kehitti Yleisradiosta; ohjelmistoa vietiin yhteiskunnallisen keskustelun ja kansansivistyksen suuntaan.



Lähde!  Tästä alkaa inspiroivien naisten lista. Aion koota tänne tietoa vahvoista naisista, joita ihailen. Tämä on ollut haavenani jo jonkin aikaa. Toivottavasti en saa minkään mitään femakkoleimaa tästä nyt! Tarkoituksenani on listata myös kaikkia muita inspiroivia ihmisiä eri tieteen ja taiteen aloilta Suomesta ja ulkomailta.

PS! 
Kiinnostava artikkeli!

No comments: